Powerfarms Concept

Dieren produceren uit voeder vlees, mest, CO2, water en warmte. De mest wordt zo snel mogelijk afgevoerd om de waardevolle stoffen te behouden en het ontwijken van schadelijke gassen te voorkomen. Vervolgens wordt de mest vergist en geraffineerd (o.a. scheiding vloeibare en vaste fractie), waarbij uit de mest methaan, CO2 en verschillende mineralenfracties (N, P, K) ontstaan. Optimalisatie van de vergistingsstap vereist dat naast ook andere stoffen worden toegevoegd. Deze technieken bevinden zich evenwel nog in het ontwikkelingsstadium. Het methaan uit de vergister kan in een warmtekrachtkoppeling (WKK) omgezet worden in elektriciteit en warmte. De elektriciteit kan dienen voor zelfgebruik en/of geleverd wordenaan het net. De warmte kan bijdragen aan het hygiëniseren van de mest, stalverwarming en het drogen van algen of reststromen. De CO2 en NOX in de rookgassen van de gasmotor kunnen fungeren als voeding voor algenkweek, evenals de uit de mest gewonnen mineralenfracties. Het geproduceerde afvalwater kan gereinigd worden tot schoon water door de algen. De geoogste algen kunnen dienst doen als veevoeder of terechtkomen in andere toepassingen (farma, cosmetica, voeding, visvoer of bulkchemie).Bestaande processen worden op een innovatieve manier aan elkaar gekoppeld, waarbij wordt uitgegaan van het exploiteren van de waarde die vervat zit in de reststromen. Er is sprake van een ‘closed loop’: met enkel reststoffen worden waardevolle producten gemaakt. De belangrijkste operationele risico’s liggen in de regelgeving, hoge prijzen voor covergistingsmaterialen en het prijsbeleid rond groene energie.(http://www.innovatienetwerk.org).

One Response to Powerfarms Concept

  1. Willem says:

    Geweldig hoe alle energie wordt gewonnen en gebruikt. Ik was op zoek naar een artikel over stalverwarming en ik kwam dit artikel over de stalwarmte tegen die wordt omgezet in energie. Innovatief en Duurzaam.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>