Gras kleurt economie groen!

Het project Grassa! uit Nederland ontwikkelde de eerste mobiele grasraffinage machine. Deze installatie verwerkt vers gemaaid gras tot vezels en sap waaruit eiwitten worden gewonnen. Het levert waardevolle en duurzame producten op voor de veehouderij en de papierindustrie en op termijn groene grondstoffen voor chemie en mogelijk menselijke voeding.

Het raffineren ( uit elkaar halen) van het gras levert 3 nuttige grondstoffen op: eiwitten, vezels en sap. Het eiwit dat uit het gras wordt gehaald, kan direct tot diervoeder worden verwerkt of worden gedroogd en in poedervorm worden opgeslagen. Hierdoor moet er minder sojaschroot vanuit Zuid-Amerika worden geïmporteerd. De grasvezel kan naar de papier- en kartonindustrie, ter vervanging van het vrij dure houtpulp. Het resterende restsap, dat waardevolle componenten bevat zoals, vetzuren, aminozuren, suikers, kalium en fosfaat wordt gebruikt voor de bemesting van het land. Er wordt gezocht naar toepassingen van het restsap ook buiten de landbouw. Hiermee wordt de cyclus gesloten en kan het proces opnieuw beginnen en draagt gras zo bij aan de vergroening van de economie.  

Het gebruik van een mobiele eenheid heeft zo zijn voordelen. Je kan het raffinage proces op locatie uitvoeren, waardoor melkveehouders geen grote hoeveelheden gras ( vocht) moeten vervoeren en transportkost wordt vermeden. Het resterende sap blijft gewoon op het landbouwbedrijf. Dit resulteert in een grote kostenbesparing. De productie van een kilo eiwit kost ongeveer één kilowattuur en bovendien zijn er geen afvalstoffen, want er is geen gebruik van chemicaliën en de restwarmte wordt hergebruikt.

Wat kan met gras, kan misschien ook met de bladeren van suikerbieten het loop van paprika’s en tomaten. Dit is dan ook de volgende uitdaging voor de onderzoekers van Grassa! (bron: www.grassanederland.nl/).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>